Algarter / Olika sorters alger

Fingertång (Laminaria digitata)

kombuÄven kallad Kombu. Det är en kraftig och vital brunalg med läderartade blad som trivs i utsatta kustområden med mycket vågor.

Fingertång har använts i det asiatiska köket under tusentals år på grund av sin unika umami smak och anses vara en källa till ökad livslängd. Kombu innehåller mycket höga halter av jod, och balanserat innehåll av mineraler och spårämnen som järn, kalcium, kalium, karoten, fosfor och vitamin A, B, C, K, D och E.

Fingertång är också en naturlig källa för glutaminsyra som producerar antioxidanten gluathion, som binder fria radikaler och hjälper till i socker- och fettmetabolismen.

Smak

Fingertång har en djup umami smak men samtidigt en både söt, salt och rökigsmak. Den används som bas för Dashi, Misosoppa och andra buljonger och såser.

Innan tillagning ska den blötläggas i kallt vatten 15-20 minuter och sedan kokas på svag värme 30-40 minuter tills tången mjuknar. Fingertången är god att steka eller woka. Det går även utmärkt att linda in fisk i fingertång och sedan grilla.

Umami smaken framhävs bäst när tången värms upp. Smula torkad fingertång i kryddblandningar och strö på varma rätter. Till exempel ris, nudlar, potatis, couscous, kött, fisk, pizza, grillad ost och ägg.

Skördesäsong

Fingertången skördas bäst mellan mars och juni.

Sockertång (Saccharida latissima)

Sockertång eller skräppetare är en spröd brunalg med bara ett blad som kan bli upp till 3-4 meter långt i våra svenska hav. Bladet är ettårigt och tidigt på våren när ljuset kommer tillbaka växer ett nytt blad fram mellan stjälken och det gamla bladet. Sockertång trivs bäst i skyddade vikar och längs kust områden med mindre vågaktivitet.

Sockertång har högt innehåll av järn, kalium, kalcium, natrium, magnesium och betakaroten. Sockertång innehåller även sockeralkoholen mannitol som vid torkning kan ses som ett vitt pulver på ytan av tången.

Smak

ockertången har en sötaktig smak med en viss antydan av salmiak och den är lättanvänd i matlagning. Torkad sockertång innehåller mycket umami och passar bra som smakförstärkare och ersättning för salt. Även god att strö på sallader, fisk och pizza. Den passar även utmärkt att woka och ha i soppor. Pulveriserat passar sockertången perfekt att ha i bröd och pastadegar.

Skördesäsong

Sockertången skördas från januari till mitten av april. De unga och späda bladen är först täckta av slem vilket hindrar påväxt av andra alger, mossdjur och hydroider. På senvåren när bladet blir äldre minskar tillväxten och slemproduktionen vilket leder till att andra marina organismer börjar växa på sockertångsbladen.

Blåstång (Fucus vesiculosus)

sea oakÄven kallad klotång. Blåstången är en brunalg som påträffas vi vattenytan. Den har fått sitt namn från de luftfyllda flytblåsorna som håller den flytande. Tången blir mellan 15-90 cm lång. Denna tångsort innehåller höga halter av Natrium, Kalium, Fosfor samt spårämnen kalcium, magnesium, järn, mangan och zink. Blåstången har också höga halter av antioxidanter.

Smak

Tången har en mild, fruktig, salt, nötaktig smak med en fantastisk konsistens. När man biter på de luftfyllda blåsorna uppstår en smakupplevelse av hav och ostron.

Koka eller blanchera färsk blåstång, kyl i isvatten. Passar brå med blåmusslor. Använd gärna i asiatiska rätter som grånsak. Baka i ugnen och få chips. 

Ät Scandseas torkade tångknoppar direkt som snacks eller använd som pynt eller dekoration till olika maträtter

Knöltång (Ascophyllum nodosum)

knotted kelpKnöltången är en brunalg som påträffas vid vattenytan. Innehåller höga halter av Natrium, Kalium, Fosfor samt spårämnen kalcium, magnesium, järn, mangan och zink. Knöltången har höga halter av antioxidanter.

Smak

Knöltången har en nötaktig smak. Den behöver kokas för att bli mjuk och lättuggad och passar därför utmärkt i rätter med längre tillagningstid så som soppor, stuvningar och grytor. Med lite citron får man fram en fin, mild smak av hav. Knöltången är även god att först koka 10-20 min för att sedan marineras eller stekas.

Rörhinna (Ulva intestinalis)

Rörhinna eller tarmtång är en grön alg som till sitt utseende påminner om små ihåliga tarmar. Den blir ca 15 cm långa. Skördas från vår till höst. Rörhinna innehåller natrium, mangan, kalium, kalcium, vitamin A, vitamin B och vitamin C.

Smak

Rörhinna har en sötsaltig smak. Friterad smakar som vit tr

Den är god att äta både färsk och torkad. Färsk med några droppar citron är utmärkt i en sallad. God att steka eller fritera. Eller varför inte toppa din foccacia med rörhinna innan bakning.

 

Sågtång (Fucus serratus)

Sågtång är en brunalg som kan bli ca 60 cm hög. Färgen växlar mellan olivgrön till brun. Bladen är sågtandade. Enbart de späda toppskotten används vid matlagning.

Smak

Sågtång har en frisk smak av salt, nötter och ärtor

Skördesäsong

Skördesäsongen för sågtång är mars till juni.

Karragentång (Chondrus crispus)

carrageenKarragentång eller pärlmossa och brosktång som den också kallas, är en rödalg som blir ca 20 cm lång. Växligheten ökar med djupet den lever på. Utseendet förändras beroende på hur utsatt den är för vågorna. Färgen skiftar mellan gul, röd och svartlila. Innehåller höga halter av mineraler järn, kalium, natrium, kalcium, fosfor, magnesium. Innehåller även spårämnen som järn, mangan, zink, koppar och selen. Vitaminer A, C, E och B. Hela 10% av den torra vikten är proteiner.

Karragentång används kommersiellt som förtjockningsmedel i bland annat livsmedelsprodukter och då främst mejeriprodukter som glass. Dess huvudsakliga beståndsdel är en polysackarid – Karragenan (E407).

Smak

Karragentång smakar som en blandning av grönsak och skaldjur med stark umamismak.

I Skottland har man under århundraden kokat Karragentång i mjölk som sedan späds innan socker och smakämnen så som kanel eller whiskey tillsätts. Resultatet blir en gelé som liknar pannacotta.

Karragentång passar också bra att mala och användas vid bakning.

Vacker som pynt eller dekoration. God och vacker att lägga in i ättikslag.

Gaffeltång (Furcellaria lumbricalis)

forked seaweed

Gaffeltång eller kräkel är en rödalg som oftast har en mörkröd till svart färg. Den är mellan 5-20 cm hög och lever på 1-1,5 meters djup. Skördas året runt

Gaffeltången är vacker att pynta eller dekorera maträtter med.

 

Söl (Palmaria palmata)

dulce

Söl eller Dulce är en rödalg som växer på fingertångens stjälkar. Den blir 10-50 cm lång. Söl är elativt sällsynt i våra svenska hav men mycket rikligt förekommande i Norge och på Island. Söl innehåller mineraler som kalium, natrium, fosfor, magnesium och kalcium. Vitamin A, B, C och E. Det finns även spårämnen av järn, zink, mangan och koppar. Söl har ett högt proteinvärde

Smak

Söltången har en smak av både sött, rökigt, umami, salt och bacon.

Söl är gott att äta torkat som snack. Eftersom det är en smakförstärkare är den perfekt att smula ner i soppor, currys och pastasåser. Stek den lätt, baka i ungen med ost på toppen eller tillsätt i bröd, pasta eller pizzadegar.

Söl är också väldigt gott i majonnäs och den passar perfekt till innovativa efterrätter.

TOP