Tången och dess fördelar

Tång är ett samlingsnamn för de stora vattenlevande algerna. Alla alger saknar rötter, stjälk, blommor och andra organ som utmärker växterna. Istället består deras kropp av en flerårig stam, bålen, som är fäst på havsbotten med greniga rhizoider och i spetsen växer årligen ett nytt blad fram.

Det finns cirka 10 000 arter av alger och de är indelade i tre grupper beroende på vilken typ av fotosyntetisk färg de har.

  • Röda alger (söl, nori, karragen)
  • Gröna alger (havssallad, rörhinna)
  • Bruna alger (fingertång, sockertång, blåstång, knöltång)

Det finns ingen giftig tång i våra svenska hav. Det är viktigt att skörda tång i rent havsvatten eftersom de absorberar alla näringsämnen direkt från vattnet. Tången till våra produkter är nästan uteslutande skördade längst med kusten i Bohuslän.

 

 

 

Alger kategoriseras och används som en supergrönsak eftersom de innehåller otroligt mycket högre mängder mineraler, vitaminer och spärämne än vanliga grönsaker.

TOP